Home / LIFESTYLE / DA LI VAM JE STALNO HLADNO? Evo šta može biti razlog!

DA LI VAM JE STALNO HLADNO? Evo šta može biti razlog!

Ovo mogu biti razlozi ako vam je stalno hladno.

1. Nedovoljna kilaža

Ukoliko ne postoji sklad između visine i težine nerijetko je prisutan osjećaj hladnoće, jer nedostaju masnoće koje zagrevaju tijelo, ili je metabolizam usporen zbog rijeđeg unosa hrane.

Propratni simptomi su: vrtoglavica, umor, osjećaj slabosti, neredovan ciklus kod žena.

2. Dehidratacija

Ako ste pokušali na sve načine da se ugrijete, ali rezultati izostaju, onda je možda riječ o nedovoljnom unosu tečnosti.

Podsjećanja radi, tijelo se sastoji od 60 do 70 procenata vode, koja reguliše i temperaturu. Osobe koje ne piju dovoljno ove tečnosti, mogu biti osjetljivije na nisku temperaturu.

3. Nesanica

Izostanak, ili nekvalitetan san mogu stvoriti poteškoće u radu mozga, a dalje i narušen metabolizam.

4. Nedostatak vitamina B12

Ukoliko je reč o ovom simptomu, on je primetan i po anemiji, a ne samo osjećaju hladnoće. Nerijetko se javljaju žmarci po rukama, nogama, zatim natečen jezik, problemi u ravnoteži i gubitak memorije.

5. Nedostatak gvožđa

Ovo je još jedan od mogućih uzroka, jer gvožđe potpomaže rad crvenih krvnih zrnaca i protok kiseonika kroz tijelo.Pored toga, može se javiti i problem sa tiroidnom žljezdom. Pokazatelji anemije su i: blijed ten, lomljivi nokti, loša koncentracija, plitak dah…

6. Slaba cirkulacija

Ukoliko vam je hladno po rukama i nogama, ali ne i po drugim dijelovima tijela, možda je trenutak da potražite stručnu pomoć, ili prestanete da pušite.

7. Manjak mišićne mase

Ako ste se obratili doktoru i rezultati su pokazali da nemate zdravstene tegobe, možda bi bilo dobro da razmišljate u ovom pravcu. Ukoliko su vaši mišići slabi, podložni ste i prehladama, i sporiji vam je metabolizam.

8. Hipotireoza

U ovom slučaj tiroidna žlezda ne luči dovoljno hormona, te se metabolizam usporava i telo se ne zagreva kako bi trebalo.

Ako ste primjetili i da vam opada kosa, da vam je koža suha, da dobijate na kilaži iz neobjašnjivog razloga, da su menstruacije duže i bolnije, znate kome da se obratite.

About admin

Check Also

Evo šta će se desiti ako vodom u kojoj ste kuhali zalijevate biljke

Osim što biljke pružaju osjećaj ugode i ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *